Massagetherapie bij rouw en verlies

Als je in de rouw bent heeft dat ook altijd een fysieke weerslag. Misschien ben je vermoeid, futloos, heb je moeite met ademhalen of voelt je keel dicht geknepen, voelt je lichaam pijnlijk aan of kun je je lichaam helemaal niet voelen, het gevoel hebben dat je vast zit in gedachten en emoties.

Door massage wordt je uitgenodigd om contact te maken met je lichaam en aandacht te geven aan wat je voelt en waarneemt. Tijdens de massage kan er bij jou iets (aan)geraakt worden. Dit kan fysiek zijn, maar ook een gevoel of emotie. Dan is er alle ruimte om daarbij stil te staan. Je wordt uitgenodigd om te voelen hoe het nu is, zonder oordeel.

Massage leert je om contact te maken met de taal van je lichaam. Niet door te denken, maar door te voelen en te ervaren. Je leert de taal van je lichaam te verstaan. Dit geeft je inzicht, bewustwording en zelfkennis en maakt de weg vrij naar acceptatie van wat het is en dat geeft ruimte.

Natuurlijk is hierna je rouw niet over en je verdriet niet weg. Maar ik hoop dat je wat meer houvast hebt gekregen om verder te gaan. Massage staat in dit uur centraal maar mocht je behoefte hebben aan een gesprek, (stilte)wandeling, creatief bezig zijn of wat dan ook, is een combinatie hiervan natuurlijk mogelijk.

Een massage kan bijdragen aan ontspanning van lichaam en geest, wanneer deze wordt gegeven door een masseur met kennis van rouw en verlies. Ik heb deze Master Class gevolgd bij de Holos Academie om mensen die een rouwproces doormaken op een verantwoorde wijze te kunnen en mogen masseren. Daarnaast heb ik een opleiding coaching en counseling "sterven, rouw en verliesbegeleiding gevolgd bij Communis en workshops creatieve werkvormen bij rouwverwerking bij Buro Nazorg en De Troostboom.